Protezare Dentară

Protezare Dentară

Dintii lipsă pot provoca o serie de probleme, de la cele practice pana la cele emotionale. Este greu să vorbiti corect sau să mancati eficient fără dinti si probabil este si mai dificil să vă simtiti confortabil in diferite situatii sociale, atunci cand trebuie să interactionati cu alte persoane.

Din fericire sunt mai multe modalitati eficiente estetico-functionale de a inlocui dintii lipsă, cea mai economică dintre acestea fiind proteza mobilă sau proteza totală.

Inlocuieste o intreagă arcadă dentară, fie superioară (maxilar), fie inferioară (mandibula). In mare, procedura constă in amprente, probe si in alegerea unor dinti artificiali individualizati, montati intr-o bază rasinică la culoarea gingiei, adaptată perfect peste creasta osoasă si gingia ce anterior sustinea dintii naturali.

In ciuda fortelor gravitationale, proteza totală superioară ce are sprijin si pe cerul gurii (bolta palatină) tinde să fie mult mai stabilă decat cea inferioară, mandibulară, care are mai putină suprafata de sprijin si poate fi dislocată de miscările limbii si obrajilor. O altă problemă a protezei totale este că exercită presiuni nefiziologice pe osul si gingia de dedesubt, accelerand resorbtia, atrofia sau pierderea osoasă care oricum, in majoritatea cazurilor, insoteste natural pierderea dintilor. Topirea osului aduce după sine si pierderea adăptarii sau potrivirii protezei, aceasta devenind largă si instabilă. In acest caz, aceasta trebuie reumplută cu material acrilic sau rebazată. Rebazarile repetate in timp tradează pierderi semnificative ale osului maxilar si determină ingrosari progresive ale protezei. Proteza incorect adaptată sau largă nu trebuie purtată deoarece afectează grav gingia si osul. Proteza trebuie igienizata zilnic dupa mese si purtata noaptea in gura, nu in pahar, conform mitului.

Există mai multe tipuri de proteze partiale ce se sprijină pe dintii invecinati zonei de unde lipsesc dinti. Inlocuind doar o parte din dinti (unul sau mai multi) acestea se numesc „partiale”. Dacă sunt bine facute au o stabilitate acceptabilă insa prezintă multiple dezavantaje, cum ar fi afectarea directă sau indirectă a dintilor pe care se sprijină sau se ancorează, miscări nefiziologice care conduc la resorbtii de os, acumularea de alimente intre acestea si gingie, destul de scumpe atunci cand se folosesc sisteme speciale de ancorare, etc. Ca si protezele totale, acestea sunt relativ economice (discutabil) comparativ cu celelalte variante de a inlocui dinti lipsa precum puntile sau implanturile. De asemenea, periodic trebuiesc controlate si incarcate cu material de captusire, deoarece resorb osul rapid si raman largi, devenind instabile si retentive pentru alimente.

Atunci cand pacientul nu mai are nici un dinte insa maxilarul prezinta anumite grade de atrofie (resorbtie) osoasa, gratie tehnicilor speciale (TotalFix, Fast&Fixed, All-on-4, TotalFix+ sau Quad Zygoma) pacientul poate beneficia de o proteza fixata la implanturi. Este fixa, se sprijina strict la implanturi si poate fi indepartata doar de catre medic prin desurubare.

Acest tip de proteza include intotdeauna o portiune de gingie artificiala care are menirea de a compensa pierderea verticala de os de care sufera pacientul (resorbtia osoasa verticala). Altfel, daca nu se doreste gingie artificiala, singura modalitate o reprezinta aditia osoasa verticala care insa, sa nu uitam, este o manopera chirurgicala complexa, in special cand este realizata la intregul maxilar, prelungeste cu minim un an durata de finalizare a tratamentului si creste dramatic costurile.

Alege Clinica Sanelen DENT

Tehnica de lucru şi aparatura modernă ne permit să realizăm tratamente pe implant dentar într-o ambianţă confortabilă pentru tine.

Implanturile dentare funcţionează şi se simt exact ca un dinte natural. De aceea, este foarte importantă atât igiena orală zilnică, ci şi vizitele regulate la medicul dentist.

Poţi pleca acasă cu dinţi provizorii, chiar în aceeaşi zi.

Punem în serviciul tău experienţa acumulată, tehnologia şi materialele de ultimă generaţie, pentru a-ţi asigura cea mai înaltă calitate a implanturilor dentare.

În funcţie de implantul ales, îţi oferim garanţie între 10 şi 30 de ani.

Programează-te Online

Calendar is loading...
featured-img

Planifici să-ti imbunătătesti

sănătatea dentară

Contactează-ne
R.Moldova, Anenii Noi, MD-6501 str. Concilierii Naţionale, nr 10